👩‍🍳Šťavnatý trhaný vepřový s křupavými okraji

Měkký, šťavnatý a s křupavými okraji. Tyhle tři podmínky musí splňovat moje ideální trhaný maso. Připravit si ho doma je jednoduché, není potřeba moc surovin, ale chce to čas a začít s přípravami pár dní dopředu (2 dny se marinuje a 12 hodin peče v troubě). Podávám jen tak na vidličku, v sendviči, burgeru nebo se salátem.

Suroviny:

0,5 kg vepřové krkovice

směs koření (1 lžička od každého): římský kmín, sladká paprika, uzená paprika, sušený česnek, chilli, sůl

třtinový cukr

sůl


Postup:

1. Připravím si směs koření do misky - 1 lžičku od každého uvedeného a k tomu 2 polévkové lžíce cukru, vznikne taková červená směs.


2. Připravím si nálev na maso. Smíchám 2 lžíce připravené směsi koření, 3 lžíce soli a 3 lžíce cukru, rozpustím to ve 2 hrncích vody a pořádně rozmíchám.


3. Krkovici (v celku) naložím do nálevu a nechám v lednici marinovat 24-48 hodin. Maso nasaje tekutinu, ochutí se zevnitř a nevysuší se.


4. Po 24-48 hodinách nálev vyleju, maso pořádně osuším papírovou utěrkou. Pak ho obalím zbytkem směsi koření.


5. Peču v troubě tučnější stranou nahoru na 110 stupňů cca 10-12 hodin. Pak vypnu troubu a nechám cca ještě hodinku odpočinout.


6. Natrhám dvěma vidličkami na vlákna a poválím v tekutině v pekáčku.


Videozáběry z receptu jsem publikovala na svém Instagramu - najdete ve stories, podobně jako další moje recepty.