👩‍🍳Hebké a hřejivé dýňové kari

Jen co začne podzim klepat na dveře, dostávám chuť na teplé, kašovité a krémové pokrmy, zkrátka comfort food. A i když miluju maso, tenhle talíř plný zeleniny považuju za rovnocenný hlavnímu jídlu dne.

Suroviny:

půlka dýně hokkaido

jedna mrkev na kolečka

pár rajčátek rozkrojených napůl

plechovka cizrny

plechovka kokosového mléka

plechovka krájených rajčat

exotické koření - kurkuma, garam masala...

malá cibule, stroužek česneku a kousek zázvoru - nakrájené na minikousky

sezam, klíčky, chilliolej na dochucení

sůl, cukr

rýže


Postup:

1. Rozehřeju troubu na 200 stupňů, mezitím si nakrájím dýni na malé kostičky a mrkev na kolečka. Rozprostřu je na pečicí papír na plech, zakápnu olejem (sezamový), posolím a pocukruji lžičkou třtinového cukru a pořádně promíchám rukama. Vložím do trouby na 20 minut.


2. Dám si vařit rýži (zapínám minutku na 15 min, abych ji nerozvařila).


3. Ve větší pánvi (wok) rozpálím lžíci oleje a opékám na něm minutu cibuli, česnek a zázvor.


4. Přidám kávovou lžičku kurkumy a lžičku garam masaly (nebo jiné kombinace koření), promíchám a opeču 30 vteřin.


5. Vliju kokosové mléko a rajčata z konzervy. Nechám 15 minut na mírném plameni prohřívat.


6. Mezitím na malé pánvičce opeču nasucho rozpůlená rajčátka (řezem dolů), až zhnědnou (nutno hlídat).


7. Zkontroluji rýži, možná už je hotová.


8. Vyndám z trouby opečenou zeleninu a vsypu ji do pánve. Přidám i plechovku cizrny (zcezenou) a opečená rajčata. Prohřívám cca 15 minut.


9. Servíruju s rýží, posypané sezamovými semínky a ozdobené klíčky. Kdo chce, připálí si trochou chilli.


Recept pochází z newsletteru, který posílám svým kamarádům. Chcete ho taky? Nechte mi e-mail TADY.