👩‍🍳Křupavé citronové kuře

Letní lehká osvěžující prasárnička. Tak bych to nazvala - jsou to kuřecí kousky jak z čínské restaurace, ale vytuněný a ze samých zdravých věcí. Až na to, že jsou smažený, ale tak jednou za čas...

Suroviny:

Na marinádu:

2 lžíce sojovky

1 vaječný bílek

2 kuřecí prsa nakrájená na kostky

Na omáčku:

2 dl vývaru

1 lžíce sojovky

2 lžíce třtinového cukru

šťáva ze dvou citronů

hladká mouka - hrnek

2 stroužky česneku a podobné množství zázvoru - nasekat najemno

2 lžičky kukuřičného škrobu rozmíchaného v panáku vody

sezamová semínka

jarní cibulka


Postup:

1. Nejdřív naložím kuřecí kousky - smíchám v misce s rozšlehaným (vidličkou) vaječným bílkem a sojovkou a nechám na lince asi 15 minut marinovat.


2. V další misce smíchám vývar, sojovku a cukr.


3. Mouku vysypu na plech nebo do pekáčku a obalím v ní naložené kuřecí kousky.


4. Do kastrůlku dám větší vrstvu oleje (aby v něm byly kousky kuřete ponořené) a rozpálím na maximum.


5. Smažím kuřecí kousky po menších várkách, každou asi 3 minuty, dokud nejsou pěkně zlatavé a propečené. Po smažení nechám kousky okapat od oleje na kuchyňské utěrce.


6. V čisté pánvi osmažím na lžíci oleje česnek a zázvor asi půl minuty, pak zaleju vývarem se sojovkou a cukrem. Počkám, až se cukr rozpustí a přidám citronovou šťávu.

7. Po půl minutě přidám škrobovou vodu a míchám. Omáčka asi po minutě zhoustne. Pak přihodím kuřecí kousky a pořádně je v ní obalím.


8. Podávám s rýží posypané sezamovými semínky a nakrájenou jarní cibulkou.


Extra tip:

Často do svých receptů (hlavně do asijských) používám chilli olej. Tenhle je můj nejoblíbenější a s Lukášem, který ho vyrábí, jsme pro vás připravili slevový kód na 10 %. Objednejte si přes Messenger a napište kód: MISAUVARIMTI10