👩‍🍳Pečené kuře s křupavou kůrkou a šťavnatým masem

Moje perfektní kuře musí splňovat dvě zásadní kritéria:

- kůžička je křupavá a vypečená kolem dokola, žádný rozmočený bílý pláty vespod

- maso je slaný i uvnitř, je šťavnatý a odpadává od kostí

Jak na to?

Suroviny:

1 celé kuře (nejlepší má Dvůr Kobylnice)

sůl

máslo/sádlo

(nepovinně) tymián


Postup:

1. Den předem syrové kuře pořádně osolím ze všech stran (nasypu pár špetek i do břicha) a nechám v lednici.


2. Druhý den ho vyndám, pořádně ho osuším papírovou utěrkou. Rozehřeju troubu na 200 stupňů.


3. Pod kůži na prsou vložím pár plátků sádla/másla a případně tymián. Kůži naříznu z té strany, kde byl krk, jde to dobře, stačí špičkou nože uvolnit.


4. Opět pořádně posolím ze všech stran a nasypu sůl i dovnitř.


5. Na dno pekáčku dám buď mřížku nebo aspoň překřížené špejle, aby se kuře nedotýkalo spodku nádoby.


6. Peču prvních 15 minut na 200, pak ztlumím na 165 a peču hodinu a půl. Na závěrečnou půlhodinku rozpálím zase na 200, případně dám pod gril, aby zezlátla kůžička.


7. Kuře je hotové, když jde úplně jemně oddělit stehýnko v kloubu.


K receptu mám natočené i video. Je součástí mého kurzu 14 základních receptů na obědy a večeře.