👩‍🍳Pork belly - lepivý bůček

Vepřové maso mi nikdy moc nechutnalo a moje první volba to rozhodně nebyla. Změnilo se to až po poznání opravdových čínských jídel. Číňani prostě umí upravit vepřový nejlíp na světě (sorry všem zabijačkářům :)) Kousky bůčku v tomhle receptu si můžete udělat přesně tak, jak to máte rádi - libovější a vypečenější nebo tučnější šťavnatější.

Suroviny:

0,5 kg vepřového bůčku na kostičky (na každém kousku maso i tuk)

kousek zázvoru, 2 jarní cibulky, stroužek česneku

třtinový cukr (2 lžíce)

4 lžíce sojovky

1 lžíce octa (rýžový, vinný)

hvězdička badyánu

rýže


Postup:

1. Zázvor, jarní cibulky a česnek nakrájím na větší kousky a dám je vařit do hrnce s vodou. Po pár minutách přidám bůček.


2. Vařím společně 5 minut, pak vodu sleju, maso odložím na stranu.


3. Osušené maso dám na rozpálenou pánev, pod pokličkou opékám do zlatova, prohazuju. Když mám ráda tučnější a měkčí, opékám kratší dobu, když chci křupavější a vypečenější, nechám trochu déle.


4. Snížím teplotu pánve a zasypu maso 1-2 lžícemi třtinového cukru. Nechám rozpustit a obalit maso.


5. Přidám 4 lžíce sojovky, lžíci octa a hvězdičku badyánu.


6. Povařím pár minut a zaliju hrnkem vody. Vařím pod pokličkou 45 minut na malou teplotu. Mezitím si připravím rýži.


7. Po 45 minutách zkontroluju, a pokud je omáčka ještě hodně tekutá, zvýším žár a pár minut nechám zredukovat a odpařit.


8. Podávám v misce na rýži posypané jarní cibulkou.


Extra tip:

Často do svých receptů (hlavně do asijských) používám chilli olej. Tenhle je můj nejoblíbenější a s Lukášem, který ho vyrábí, jsme pro vás připravili slevový kód na 10 %. Objednejte si přes Messenger a napište kód: MISAUVARIMTI10