👩‍🍳Tea eggs - čajová vejce

Úplně první recept, který jsem dávala na Instagram. Naložené vajíčko s příchutí a vůní Číny si můžete dát jen tak, nebo ho přidat do ramenu.

Suroviny:

4-6 vajíček

3 lžíce sojovky

1 lžíce černého sypaného čaje

1 lžička sušené pomerančové kůry

1 lžička sušeného zázvoru

1 lžička chilli oleje (volitelně)

kousek skořice

hvězdička badyánu


Postup:

1. Všechny ingredience kromě vajec povařím 30 minut se 3 hrnečky vody.


2. Vejce si připravím zvlášť - v hrnci je přivedu k varu, v okamžiku, kdy se voda začne vařit, vypnu plotýnku a stopnu 4 a půl minuty. Pak hned vejce vyndám a zchladím ve studené vodě, aby žloutek už netuhnul.


3. Skořápku po celé ploše nakřápnu, aby se mi pak v nálevu udělal pěkný mramorovaný vzor.


4. Nálev nechám vychladnout, pak do něj vložím vajíčka a nechám v lednici přes noc marinovat. Mohu i déle, chuť je pak intenzivnější.


5. Před konzumací vyndám vajíčko z lednice, aby mělo pokojovou teplotu, oloupu skořápku, rozříznu na půl a posolím.


Extra tip:

Často do svých receptů (hlavně do asijských) používám chilli olej. Tenhle je můj nejoblíbenější a s Lukášem, který ho vyrábí, jsme pro vás připravili slevový kód na 10 %. Objednejte si přes Messenger a napište kód: MISAUVARIMTI10